Augustā Rīgas cirkā un pilsētvidē notiks cirka festivāls Re Rīga!

11.07.2024.

Starptautiskais laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls Re Rīga! šogad notiks no 13. līdz 17. augustam Rīgas cirkā, Vērmanes dārzā un Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā Zirgu pasts. Kā ierasts, programmā ir izrādes gan visjaunākajiem skatītājiem, gan nobriedušai auditorijai.

Šogad festivālā pārstāvēti mākslinieki no vairāk nekā desmit valstīm, un programma atspoguļo dažādas cirka disciplīnas un iekļauj gan uzlēcošos cirka talantus, gan starptautiski labi pazīstamus cirka meistarus un apvienības.

Abi festivāla galvenie mākslinieki šogad ir no Spānijas – apvienības Alta Gama sirsnīgais veloakrobātiskais aicinājums meklēt ceļu atpakaļ pie sevis “Melo mazāk”, kā arī solomākslinieka Ksavi Lareas (Xabi Larrea) objektu manipulācijas izrāde “Pin Pang”, kurā satiekas klaunāde, jaunā maģija un sarežģīta žonglēšanas tehnika.

Skatītāju iemīļotais klauns Cronopio festivālā pirmizrādīs divus jaunus iestudējumus – pieaugušo auditorijai adresētu saldsērīgu bufonādes komēdiju Latīņamerikas ritmos “MUDO – Comedia Bufa”, kā arī izrādi “Vecmāmiņa”, kas paredzēta visjaunākajiem skatītājiem – mazuļiem līdz trīs gadu vecumam.

Šogad festivālā Re Rīga! pieredzēsim arī vairāku Rīgā iepriekš viesojušos cirka mākslinieku atgriešanos. Pasaulē pazīstamā žonglēšanas apvienība Defracto (Francija) šoreiz Rīgā viesosies ar vietai pielāgoto izrādi “Croûte”, bet fiziskā teātra un klaunādes meistars Toms Monktons (Thom Monckton, Jaunzēlande) skatītājus iepazīstinās ar savu karjeru noslēdzošo darbu “Endling”, ko varētu dēvēt par Monktona darbu retrospekciju – spilgtāko iestudējumu fragmentu kolāžu.

Festivālā būs iespēja redzēt arī Baltijas cirka māksliniekus, kā arī vairākas vietējo un starptautisku mākslinieku darbizrādes – izrādes, kas vēl atrodas tapšanas procesā. Festivāla atklāšanas būs vakars veltīts sievietēm cirka mākslā – trīs izrādēs tiks risinātas dažādas sociāli aktuālas tēmas, kas vairāk adresētas pusaudžu un pieaugušo auditorijai. Atklāšanā būs skatāmas trīs darbizrādes: Morganas Morandi “Miss SBarbie”, Art for Rainy Days (Latvija, Lietuva, Lielbritānija) “How a Spiral Works”, kā arī Taigi cirkas (Lietuva) “Saucisson”.

Savukārt Vērmanes dārzā vairākas festivāla dienas būs skatāmas ne tikai bezmaksas izrādes, bet darbosies arī Rīgas cirka skolas darbnīcas, kas piedāvās dažādas aktivitātes visu vecumu auditorijai. Uz Manžūrijas riekstkoka vārdā nodēvētās skatuves varēs redzēt gan pašmāju māksliniekus – Rīgas cirka skolas audzēkņu priekšnesumus, kas festivālā iekļauti pēc skatītāju lūguma, un mākslinieka Dmitrija Pudova ģeometriskās žonglēšanas izrādi “Ouroboros” – , gan viesmāksliniekus – dueta Felix&Philo līdzsvara un akrobātikas izrādi “Red Pants” (Vācija/Šveice), kā arī jau pieminētā Defracto izrādi “Croûte”, kur skatītāji sekos māksliniekam un ļausies izrādes dramaturģijai un pilsētvides nejaušībai. Savukārt Rīgas cirka teritorijā uzstāsies apvienība Midnight (Itālija/Beļģija) ar nažu mešanas izrādi “Us”.

Festivāla Re Rīga! dibinātājs un radošais direktors Mārtiņš Ķibers par šī gada programmu stāsta: “Šī gada festivāla devīze ir “Minimāli meli, asas izjūtas un bīstami triki.” Tā ir atsauce uz vienu no festivāla galvenajiem māksliniekiem – Alta Gama izrādi “Melo mazāk” (“Mentir lo mínimo”), kā arī norāde uz cirkā mītošo brīnumu, kura sastāvā ir daudz sirsnības, patiesības un vienkāršības, tomēr neiztikt arī bez slepenās sastāvdaļas, kas brīnumu padara par brīnumu. Ar šo devīzi vēlamies izcelt arī milzīgo darbu, kas slēpjas aiz ikvienas izrādes, ikviena trika. Lai arī daudzās izrādēs slēpjas kāda ilūzija, tomēr, lai nazis, velosipēds vai bumbiņa kustētos pa iepriekš paredzēto trajektoriju, katrā izrādē ir ieguldīts ilgstošs darbs.”


Biļetes un abonementi uz festivālu – ŠEIT.

Biļetes uz notikumiem Vērmanes dārzā nav nepieciešamas. Savukārt brīvbiļetes uz atsevišķām bezmaksas izrādēm Rīgas cirkā tiks izsludinātas tuvāk festivālam.


Festivāla izrāžu atbalstītāji: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, circusnext, AC/E programma PICE (Spānija).