Baltic Circus on the road 2024-2025

24.08.2024.

Projekta “Baltic Circus on the Road 2024-2025” (BCR) mērķis ir atbalstīt profesionālus cirka māksliniekus, kas aktīvi darbojas Baltijas valstīs, radīt izrādes un izrādīt tās starptautiskai auditorijai. Projekts radīts ar mērķi palīdzēt māksliniekiem attīstīt profesionālo kontaktu tīklu un pievienoties Eiropas laikmetīgā cirka festivālu apritei.

Atlase un izrāžu atbalsts: projekta partneru žūrija atlasīs ap desmit māksliniekus un izrādes, izmantojot publisko  izsludinātu aicinājumu iesniegt darbizrādes (work-in-progress) un gatavus priekšnesumus, kas ir pielāgojami gan izrādīšanai telpās, gan ārvidē. Katrs projekta partneris varēs izvēlēties izrādes vai darbizrādes, kas tiks ieprogrammētas un pārstāvētas lielākajos vietējā cirka festivālos, piemēram, “Re Rīga!” Latvijā, “Helium” un “Circuliacija” Lietuvā, kā arī trīs nozīmīgos laikmetīgā cirka pasākumos ārvalstīs: festivālā “Spoffin” (Amersforta, Nīderlande), festivālā “Carnaval Sztukmistrzów” (Ļubļina, Polija), Berlīnes cirka festivālā (Berlīne, Vācija).

Rezidences: trim no atlasītajiem māksliniekiem tiks nodrošināta rezidence savu izrāžu attīstībai.

Cirka profesionāļi (festivālu programmu veidotāji un producenti) tiks aicināti uz partneru pasākumiem sadarbībā ar Baltic Nordic Circus Network, lai iepazītos ar Baltijas cirka jomu un pieejamajām izrādēm no reģiona.

Veicināšana: lai popularizētu Baltijas māksliniekus starptautiskajā profesionālajā vidē, tiks izveidots katalogs ar reģionā pieejamām izrādēm un izplatīts starptautiskiem cirka profesionāļiem, partneru pasākumos un vadošajos nozares pasākumos visā Eiropā, tostarp festivālā “Circa”, vadošajā laikmetīgā cirka festivālā Ošas pilsētā Francijā, kā arī galvenajā nozares notikumā “Circus Expo 2025” festivāla “CircusMania” laikā Stokholmā, Zviedrijā.


Organizatori: projektu “Baltic Circus on the Road”  koordinē Rīgas cirks (Latvija), sadarbībā ar partneriem Baltijas valstīs – Igaunijas Laikmetīgā cirka attīstības centrs (Igaunija), Arts Printing House (Lietuva), Teatronas (Lietuva)

un partneri ārpus Baltijas valstīm: festivāls “Spoffin” (Amersforta, Nīderlande), festivāls “Carnaval Sztukmistrzów” (Ļubļina, Polija), Berlīnes cirka festivāls (Vācija) un asociētais partneris Baltic Nordic Circus Network (BNCN).