Arhitektūras konference: jaundzimušie cirki

23.02.2024.

Rīgas cirka LIELĀS ATKLĀŠANAS PROGRAMMĀ iekļauta arī starptautiskā arhitektūras konference “Jaundzimušie cirki Eiropā”.

Konferences galvenā tēma ir cirka jaunā arhitektūra kā kultūras demokratizācijas un ilgtspējības piemērs mākslas iestāžu arhitektūrā.

Šajā konferencē iepazīsim inovatīvas pieejas un radošus risinājumus, cirka ēkas projektējot kā platformu kultūras pieejamības un ilgtspējīgas attīstības veicināšanai. Konferencē piedalīsies arhitektūras un cirka nozares profesionāļi no Latvijas un ārvalstīm, tostarp: NRJA (Uldis Lukševics, Zigmārs Jauja) no Rīgas, arhitekts Kristofs Telmans (Christophe Theilmann) no Francijas un pētnieks Vinsents Gīns (Vincent Geens) no Beļģijas u.c..

Konferencē tiks aplūkotas tādas tēmas kā inovācijas un jaunrade arhitektūrā, ilgtspējīga arhitektūra, kultūras demokratizācija, starptautiskā pieredze.


KAD: 22. martā

KUR: Rīgas cirkā un Zirgu pastā

PIETEIKŠANĀS: seminari_info@latarh.lv


ARHITEKTŪRAS KONFERENCES PROGRAMMA

PIRMĀ DAĻA – RĪGAS CIRKĀ (Merķeļa ielā 4)

14.00–14.15
Konferences atklāšana
Rīgas cirka kā reģiona centra nākotnes attīstība arhitektūras kontekstā, Māra Pāvula un Mārtiņš Ķibers

14.15–14.45
Rīgas cirka stāsts, Uldis Lukševics un Zigmārs Jauja NRJA)

14.45–15.00
Radikālas konservācijas cirks, Edgars Jane

15.00–15.30
Tūre pa Rīgas cirka ēku ar Uldi Lukševicu un Zigmāru Jauju (NRJA)

 

OTRĀ DAĻA – ZIRGU PASTĀ (Dzirnavu ielā 46)

16.00 –16.10 Kafijas pauze

16.10–16.20
Francijas institūta Latvijā direktora Matjē Leporini uzruna

16.20–18.00
Jaundzimušie cirki Eiropā
Building the Permanent Big Top – Le Mans, Kristofs Telmans (Christophe Theilmann, Fancija),
Latitude 50. Circus and architecture in the countryside, Vinsents Gīnss (Vincent Geen, Beļģija)

18.00–18.30 Noslēgums

Edgars Jane: kopsavilkums un secinājumi par kultūrbūvju specifiku mūsdienās un iespējamajiem attīstības virzieniem Latvijā un Eiropā. Rīgas cirka ēkas vīzija.


INFORMĀCIJA PAR DALĪBNIEKIEM

NRJA (No Rules Just Architectue) ir arhitektu birojs Rīgā, Latvijā. Darbojas kopš 2005. gada. NRJA izceļas ar aktīvu darbību Latvijas arhitektūras diskursā, provokatīviem konkursu piedāvājumiem un samērīgām ēku realizācijām, kas piesaistījušas starptautisku atzinību. Divreiz saņēmuši Latvijas Arhitektūras gada balvu (2005, 2021), divreiz veidojuši Latvijas paviljonu Venēcijas arhitektūras biennālē (2014. un 2021. gadā), pēdējā pievēršot uzmanību modernisma ēras ēku saglabāšanas problemātikai. 2022. gada nogalē tika pabeigta biroja “NRJA” projektētā Rīgas cirka ēkas pārbūves pirmā kārta. Arhitekti Uldis Lukševis un Zigmārs Jauja stāstīs Rīgas cirka stāstu

Edgars Jane (Latvija/Nīderlande)ir arhitektūras dizainers un pētnieks, kurš dzīvo Roterdamā, Nīderlandē. Paralēli darbam KCAP (Kees Christiaanse Architects and Planners) viņš sadarbojas ar Latvijas Mākslas akadēmiju un Roterdamas Arhitektūras akadēmiju, izstrādājot publiskās arhitektūras projektus. Konferencē viņš dalīsies kritiskā lasījumā “Radikālas konservācijas cirks”, kurā tiks pētīta pastāvīgā cirka kā hibrīdvietas tipoloģija, kas ir pagaidu pilsētvides dekadences un sociālās tīklošanās vieta. Priekšlasījums būs paplašināta versija rakstam, kas publicēts žurnāla “Latvijas Architektūra” jaunākajā burtnīcā Nr. 169.

Kristofs Telmans (Christophe Theilmann) ir arhitekts, kurš dzīvo un strādā Nantē, Francijā. Viņš ir absolvējis Nansī arhitektūras skolu, kā arī studējis scenogrāfiju Klermonferānas Arhitektūras skolā.
2005. gadā viņš nodibināja biroju Christophe Theilmann Architect Scenographer un teju divdesmit gadus ilgajā arhitektūras un scenogrāfijas praksē, viņš galvenokārt pievērsies ielu mākslai, gadatirgu
mākslai un cirkam.
Viņa prezentācija Building the Permanent Big Top — Le Mans, ir stāsts par Le Plongeoir un The Circus City jaunā permanentā jumta projektēšanu un būvniecību, kas tika atklāts 2022. gada novembrī Francijas pilsētā Lemānā.

Vinsents Gīnss (Vincent Geens) ir vēsturnieks un neatkarīgs kultūras, mantojuma un mākslas projektu veicinātājs. Viņam ir vairāk nekā divdesmit gadu pieredze kultūras centru, laikmetīgās
mākslas biennāļu un festivālu vadīšanā. Nesen izdota viņa grāmata “Cirks un arhitektūra laukos” par projektu Latitude 50, (Cirque et architecture en campagne – Le manifeste circulaire de Latitude 50).
Kopā ar Kventinu Lemenu (Quentin Lemenu) viņš veido projektu “Passe-Temps”, kura mērķis ir saglabāt un popularizēt cirka un ielu mākslas kultūru franciski runājošajā Beļģijā.
Savā lekcijā “Latitude 50. Circus and architecture in the countryside” Gīnss aicinās klausītājus doties pastaigā pa mazo cirka arhitektūras ciematu Francijas pilsētiņā Maršēnā uz 50. Ziemeļu paralēles. “Latitude 50” ir cirka un ielu mākslas centrs, kas rīko izrādes, līdzorganizē ielu mākslas festivālus un nodrošina rezidenču telpas daudzām cirka kompānijām un māksliniekiem, kuri ik gadu ciematā ierodas ar savām jaunajām programmām. Mērķtiecīgas laikmetīgā cirka veicināšanas rezultātā 2022. gadā ir tapusi jauna augstvērtīga kultūras būve – koka cirka ēka, ko projektējis Matjē Meunjē (Atelier “Architecture Meunier-Westrade”).


Apmeklējot pasākumu, jūs piekrītat, ka publicitātes nolūkos:

• varat tikt fotografēts un filmēts;

• jūsu attēls var tikt izmantots TV un interneta translāciju laikā, filmās, fotogrāfijās, audiovizuālajos ierakstos u.c. masu mediju publikācijās.