Rīgas cirka pārbūve — NRJA

07.02.2023.

2022. gada nogalē pabeigta arhitektu biroja “NRJA” («No Rules Just Architecture») projektētā Rīgas cirka ēkas pārbūves pirmā kārta. Arhitektūras un dizaina risinājumos “NRJA” ir sekojis principam “pielikt noņemot” — atklājot slēptus vēsturiskos slāņus, ir radīts jauns telpas raksturs, kas sevī iemieso cirka ēkas līdzšinējos 135 pastāvēšanas gadus.

(..)

Foto: Aleksandrs Kendenkovs 


Cirka kvartāla pārbūves pirmajā kārtā veikti energoefektivitātes uzlabošanas pasākumi, kas ir arī projekta finansējuma avots. Lielākais izaicinājums bija vienlaicīgi ar siltināšanas projekta īstenošanu paveikt fundamentālus darbus ēka pārbūvē, lai nodoršinātu ēkas funkcionēšanu jau tagad un izvairītos no vajadzības pie šiem darbiem atgriezties nākamajās pārbūves kārtās.

Atjaunotā arēna ir radikālas saglabāšanas piemērs — nolobīti tie kultūrslāņi, kas laika zoba rezultātā jau paši bija gatavi atdalīties, izvairoties no šķietami neestētisku lietu slēpšanas aiz apšuvuma vai nearhitektonisku elementu izlabošanas. Ēkas slēptā dimensija — laiks — ir atklāta šķietami nejaušā veidā, atsakoties no tiešas autorības pār to, ko atsegt un ko paturēt aizklātu. Akumulētie vēsturiskie kultūrslāņi ir galvenais sensorās pieredzes autors pārbūvētajā cirka ēkā.

Pilns raksts: ŠEIT

Ar ēkas rekonstrukcijas projektu var iepazīties ŠEIT.


Autore: Elīna Lībiete, FOLD